Feest bij NOV Tuboscope NL B.V. ter ere van het behalen van de AEO vergunning

25-04-2017

Op 20 April 2017 meldt de douane zich om 10.00 uur bij NOV Tuboscope NL B.V. in Coevorden. Niet om een controle uit te voeren maar voor de feestelijke uitreiking van de AEO vergunning. Jan Mulder van NOV Tuboscope NL B.V. ontvangt het AEO certificaat uit handen van Clarence de Boer van de Douane, kantoor Groningen. Ook aanwezig zijn Bert Been en Arend Mast van het inspectieteam.

 

(vlnr: Douane: Arend Mast, Bert Been, Clarence de Boer. NOV Tuboscope NL B.V.: Jan Mulder, Hendrik Schoo en Jan Geert)

 

Waarom een AEO vergunning?

Na de aanslagen in New York op 11 september 2001 gelden er strengere veiligheidsregels voor bedrijven. In 2007 is door de Europese Unie het Authorised Economic Operator (AEO) certificaat ingevoerd. Bedrijven die aan de kwaliteitseisen van dit certificaat voldoen, worden door de douane minder streng gecontroleerd en zijn daardoor minder tijd kwijt bij grensoverschrijdende handel.

Voor een bedrijf als NOV Tuboscope NL B.V. betekent dit dat zij sneller en efficiënter kan werken maar het betekent ook erkenning.

Een doelstelling die uitkomt

Toen NOV Tuboscope NL B.V. begon als samenvoeging van Machine shop, Inspectie en Logistiek, wilden zij meteen opgaan voor een nieuwe AEO vergunning, hetgeen gelukt is en met de uitreiking van de vergunning voltooid is.

 

Streng doch rechtvaardig

Om in aanmerking te komen voor de AEO vergunning is NOV Tuboscope NL B.V. volledig doorgelicht. Dat betekent dat de administratieve, logistieke en financiële processen zijn doorgenomen en geanalyseerd op risico’s. Daar waar sprake was van risico’s, heeft NOV Tuboscope NL B.V. maatregelen genomen.

Verder moet een bedrijf om in aanmerking te komen voor een AEO vergunning voldoen aan een aantal eisen.
Alle douaneverplichtingen in het verleden moeten correct zijn afgesloten.
Men moet aantonen dat men een betrouwbare partner is in de internationale goederen stromen.
Handhaving van ordelijke handels- en / of vervoerrecords.
Financieel moet de firma gezond zijn.
Men moet voorbereid zijn om de goederenstromen in overeenstemming te brengen met bepaalde normen.

Het bedrijf heeft op verzoek van de inspectie zelf de oplossingen aangedragen. Tenslotte weet een bedrijf zelf het beste hoe de risico’s te tackelen. De douane noemt dit de “open norm”: bedrijven worden uitgenodigd met hun eigen “bedrijfsspecifieke” oplossingen te komen. Douane en bedrijven met een AEO vergunning zoals NOV Tuboscope NL B.V. zorgen met elkaar voor een veilige logistieke keten. Het belang van die samenwerking zien we vandaag ook terug in de mensen die vanuit de douane aanwezig zijn bij de uitreiking van de AEO vergunning(zie foto’s).

Een kwestie van vertrouwen

De douane ziet de AEO gecertificeerde bedrijven als bedrijven die in de basis betrouwbaar zijn. Dat is voor de waardering en het imago van een bedrijf van groot belang. Kies je als klant voor een bedrijf met een AEO vergunning zoals NOV Tuboscope NL B.V. dan weet je dat je voor een betrouwbaar bedrijf kiest.

Dankwoord

Jan Mulder bedankt de douane voor de AEO vergunning die is uitgereikt en alle medewerkers die meegewerkt hebben om dit doel te bereiken in het bijzonder Jan Geertman Logistiek en Hendrik Schoo Finance. Ten overstaan van de aanwezigen wordt de lijst met de vergunning overhandigd aan NOV Tuboscope NL B.V. Hiermee is de AEO vergunning, gedateerd op 13 Maart 2017, een feit. De aanwezigen zijn trots op het bereiken van deze mijlpaal.

« terug
webworks by infracom